Palsternackspasta med pumpabiffar och mangold verde
Höstens alla smaker i en enda rätt! Pumpa, palsternackor, päron och mangold. Snyggt är det också!
Laktosfritt och äggfritt. Använd glutenfri pasta och glutenfritt ströbröd istället för panko för glutenfri rätt.
Ingredienser
Palsternackspasta
Pasta för 4 personer
500 g palsternackor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
Salt
Svartpeppar
Pumpabiffar
Ca 1 kg butternutpumpa
1 msk olivolja
2 burkar kikärter, á 400 g, ca 6 dl kokta
1 gul lök
2 msk finhackad färsk salvia
1 tsk salt
Svartpeppar
3 dl pankoströbröd
Rostat päron
3 päron
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Mangold verde
400 g mangold
1 msk kapris
1 vitlöksklyfta
1½ dl olivolja
1 dl vatten
Salt
Svartpeppar
Instruktioner
- Palsternackspasta:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala palsternackorna och skär i mindre bitar. Hacka den gula löken och vitlöksklyftorna grovt. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över olivoljan. Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills palsternackan är mjuk. Släng ner i en skål och mixa ihop med grädde, salt och peppar med hjälp av en stavmixer. Du kan även använda dig av en matberedare. Blanda med pastan.
- Pumpabiffar:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala pumpan och kärna ur. Skär i mindre bitar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivoljan och rosta i ugnen i 30 minuter, eller tills pumpan är mjuk. Ta ut och släng ner i en matberedare.
- Häll av spadet från kikärterna och skölj dem. Låt rinna av och släng sedan ner i matberedaren. Mixa pumpa och kikärter till en hyfsat slät puré. Skrapa ner i en skål. Hacka den gula löken och salvian fint. Vänd ner i smeten tillsammans med 1 dl pankoströbröd. Salta och peppra.
- Forma smeten till små biffar och vänd dem i resterande pankoströbrödet. Smeten är väldigt lös, men biffarna kommer att hålla ihop fint. Stek dem nu gyllenbruna på båda sidor i lite rapsolja.
- Rostat päron:
Du kan rosta dem samtidigt som pumpan ovan. Bara ringla över lite olivolja samt strö över salt och peppar. Efter 20 minuter har de fått fint med färg.
- Mangold verde:
Dra av bladen från mangoldens hårda stjälkar. Förväll bladen i kokande vatten i några minuter. Då försvinner lite av den beska smaken. Skölj genast i kallt vatten och pressa sedan ut så mycket vätska du kan. Släng ner i en matberedare tillsammans med kapris, riven vitlöksklyfta olivolja, vatten, salt och peppar. Mixa till en slät, galet grön sås.
- Servera pumpabiffarna tillsammans med palsternackspastan, rostat päron och den gröna mangoldsåsen. Smaklig måltid!
Liknande recept
Kommentarer (0)