Pannbakat örtbröd

Serverar: 8 portioner

Att baka brödet i panna har lång tradition i USA:s sydstater. Där har varje familj sitt eget recept på pannbakat bröd.

Ingredienser

  • 6 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • ½ bricka krasse
  • ½ knippe basilika
  • ½ knippe gräslök
  • 2 ½ dl lätt kesella
  • 1 dl riven parmesan
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk strösocker
  • 1 ½ tsk fint salt
  • 1 msk grovt salt
  • Övrigt
  • Gjutjärnspanna, ca 20 cm i diameter
  • Instruktioner

    1. Lägg mjölet i en stor skål och gör en grop i mitten av mjölet. Lös upp jästen i ½ dl ljummet vatten, häll blandningen i gropen och fös över lite mjöl. Låt jäsa 10 min.
    2. Skölj och ansa örterna och hacka dem fint. Blanda örter, kesella, parmesan, 1 msk olivolja, socker och fint salt i en skål. Häll blandningen över mjölet och arbeta samman till en slät deg med elvispens degkrokar. Låt jäsa 1 timme och 20 min.
    3. Smörj gjutjärnspannan med 1 msk olja och sätt in den i ugnen strax före jästidens slut. Sätt ugnen på 175°C. Lägg degen i pannan och släta till ytan.
    4. Sätt in brödet i ugnen och grädda 40 min. Ta ut brödet och låt det svalna i pannan. Pensla brödet med 1 msk olivolja och strö över grovt salt före servering.
    5. Brödet är härligt till grillat eller till sallader.
    6. Receptet är lätt att variera: Parmesanosten kan bytas ut mot annan ost efter smak. Eller ersätt hälften av örterna med 50 g fint tärnad, fräst skinka eller bacon.
    7. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben