Pappa al pomodoro - italiensk tomatsoppa

Serverar: 4 portioner

En favorit på sensommaren när tomaterna och basilikan är som bäst. Görs gärna på det du har hemma, det vill säga rester. Receptet kommer från boken Italia Amore.

Ingredienser

  • 2 kg mogna tomater
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 ½ dl olivolja
  • 3 dl vatten
  • Havssalt
  • Nymalen peppar
  • 4 dagsgamla brödskivor
  • 1 kruka basilika
  • Instruktioner

    1. Dela tomaterna och skrapa ur kärnorna. Skär tomaterna i klyftor och skär bort skalet.
    2. Skala och hacka vitlöken. Fräs den några minuter i ½ dl olivolja utan att den tar färg. Tillsätt tomaterna precis innan vitlöken börjar bli brun. Koka sakta under lock cirka 30 minuter, rör om då och då.
    3. Tillsätt vatten och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.
    4. Skär bort det mesta av skorpan på brödet och bryt i bitar.
    5. Lägg brödet i tomatsoppan och rör försiktigt tills brödet sugit upp vätskan, tillsätt mer kokande vatten om soppan är för tjock. Ta soppan från värmen och låt svalna något.
    6. Riv basilikan i mindre bitar. Vänd ner den tillsammans med 1 dl olivolja. Låt stå en stund före servering för att brödet ska absolubera smak.
    7. Häll upp soppan i skålar och servera. Mal över lite svartpeppar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben