Paprikadoftande kassler- och bacongratäng

Serverar: 4-6 portioner

Hade lite skafferirengöring idag och detta blev resultatet - riktigt lyckat enligt min enkla mening.

Ingredienser

  • 500 g kassler
  • 200 g bacon eller rökt sidfläsk
  • 1 st stor lök
  • 1 st röd paprika (färsk - eller motsvarande mängd inlagd)
  • 1 msk paprikapulver, rökt
  • 2 dl riven prästost, lagrad 12 mån
  • 6 dl mjölk
  • Vetemjöl att reda med
  • 1 st äggula
  • Salt
  • Peppar
  • Smör eller margarin att steka i
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°C
    2. Tärna lök och paprika. Strimla kassler och bacon. Svetta av lök och paprika i en sauteuse (vid kastrull med sluttande sidor) eller stekpanna på medelvärme. Den ska inte ta färg. Fräs kassler och bacon i en stekpanna tills det tar lite färg.
    3. Ostsås:
    4. Häll mjölk och det mesta av osten (spar lite ost att toppa med) i en stor kastrull och låt koka upp. Red av med mjöl uppblandat i mjölk (toppredning). Salta och peppra. Låt ostsåsen svalna till ca 60°C och vispa ner äggulan. OBS! var försiktig med saltet eftersom både kasslern och baconet är salt.
    5. Gratängen:
    6. Lägg kassler, bacon, lök och paprika i en ugnsfast form. Strö över det rökta paprikapulvret och blanda om så att allt blir jämnt fördelat. Slå över ostsåsen och rör om en gång till så att det blir jämnt fördelat. Skaka formen lite så att det "sätter sig". Toppa med riven ost och skjutsa in i nedre delen av ugnen. Sätt ner värmen till 175°C och låt gratängen gå i 30-40 minuter eller tills den är gyllenbrun.
    7. Servera med kokt ris och en god sallad.

    Liknande recept

    4.5
    40 min
    4-5
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben