Parmalindad, örtfylld kycklingfilé

Serverar: 12 portioner

En riktig festmåltid!

Ingredienser

  • 12 filéer av kycklingbröst
  • 6 dl riven ost
  • 1 dl finhackade färska eller frysta örter
  • 12 skivor parmaskinka
  • Portvinsås
  • 75 g smör eller margarin
  • 6 finhackade schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 7,5 dl vatten
  • 2 tärningar kalvbuljong
  • 2 ¼ dl rött portvin
  • 2 tsk soya
  • 1 ½ tsk grovmalen svartpeppar
  • Brun maizenaredning
  • 1 ½ tsk socker
  • 1 ½ tsk rödvinsvinäger
  • Salt
  • Peppar
  • Gräddkokta rotfrukter
  • 10 morötter
  • 1 stor rotselleri
  • 4,5 dl grädde
  • ½ msk torkad dragon
  • Salt
  • Peppar
  • Farin- och timjanstekta potatishalvor
  • 24 medelstora potatisar
  • 125 g smör eller margarin
  • 4 msk farinsocker
  • 1 msk timjan
  • 1 msk salt
  • Instruktioner

    1. Parmalindad kycklingfilé förbereds 1-2 dagar innan festdagen
    2. Putsa filéerna, salta och peppra dem runt om och skär djupa fickor i dem. Blanda osten och örterna och fyll fickorna med blandningen.
    3. Tryck ihop öppningen och linda parmaskinka runt varje filé. Lägg filéerna i en välsmord ugnsfastform eller långpanna. Täck med aluminium folie och förvara i kyl fram till festdagen.
    4. På festdagen: Stek kycklingen, fortfarande under folien i 200 grader i ca 25 minuter. Tag av folien den sista kvarten.
    5. Servera tillsammans med gräddkokta rotfrukter, portvinssås och potatishalvor.
    6. Portvinssås 12 port: Förbereds 2-4 dagar innan festdagen
    7. Finhacka lök och vitlök och stek i smöret ca 5 minuter utan att det tar färg Smula ner buljongtärningarna och tillsätt vatten, portvin, peppar och soya.
    8. Låt såsen småkoka i 10 -15 minuter. Sila såsen och red av den med brun maizenaredning. Vispa ner socker och vinäger. Smaka av med salt och peppar Låt svalna och förvara övertäckt i kyl fram till festdagen.
    9. På festdagen Värm upp såsen i en kastrull, blanka ev. av den med en klick smör.
    10. Gräddkokta rotfrukter: Förbereds 1-2 dagar innan festdagen Skala rotfrukterna och skär dem i centimeterstora kuber. Koka dem knappt mjuka i grädden. Låt svalna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen
    11. På festdagen: Värm upp rotfrukterna i en vid kastrull. Rör ner dragonen och smaka av med salt och peppar. Farin- och timjanstekta potatishalvor Förbereds 1-3 dagar innan festdagen
    12. Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten i 10 minuter. Låt potatisarna kallna, dela dem på mitten och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen
    13. På festdagen: Smält smöret i en långpanna. Lägg ner potatishalvorna och vänd runt dem så att de har smör runt om.
    14. Blanda farinsocker, timjan och salt i en mortel och stöt samman lätt. Strö hälften av farinblandningen över potatishalvorna och stek dem i ugn i 200 grader ca 20 minuter. Vänd dem och strö över resten av farinblandningen efter halva tiden.

    Liknande recept

    4
    1 h 15 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben