Parmesan- och vingratinerad fänkål till rökt lax

Serverar: 4 portioner

Gratängen är krämig i konsistensen och får en mild men fyllig smak av vin och ost, en kombination som är utmärkt till den lätt lakritssmakande fänkålen

Ingredienser

  • 800 g fänkål
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2½ dl mellangrädde
  • 1+1 dl riven parmesanost
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm nymald vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör
  • 400-500 g rökt eller rimmad lax
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader, skölj och ansa fänkålen. Skiva den på längden och skölj ytterligare en gång.
    2. Koka upp saltat vatten i en kastrull och förväll fänkålen i ca 5 min tills den är nästan mjuk. Häll av vattnet och spola med kallt vatten. Låt fänkålen rinna av väl.
    3. Vispa ut mjölet i vinet i en kastrull. Vispa i grädden och koka upp såsen under vispning. Låt sjuda 2-3 min. Rör i 1dl riven ost och smaka av med salt och peppar.
    4. Lägg fänkålen i en gratängform eller fyra portionsgratängformar. Häll över såsen. Avsluta med riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 15 min eller tills den fått färg. Servera genast med rökt eller rimmad lax.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    martinkimler 9 januari 2010

    Väldigt bra kombination; fänkål och parmesan!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben