Parmesangratinerade pilgrimsmusslor med champagne och purjolök
Serverar: 4 portioner
Tid: 30 minuter
En fantastiskt god förrätt som med fördel serveras med ett smakrikt fruktigt vin, t ex en Chardonnay samt ett smaskigt vitt bröd att dra upp den ljuvliga såsen med.....njut!
Ingredienser
100 g purjolök
1 msk smör
1 fiskbuljongtärning
1 dl torr champagne
2 dl crème fraiche
12 stora pilgrimsmusslor
100 g parmesan, riven
Instruktioner
Skär purjolöken i stora strimlor och smörkoka den i en kastrull, smaksätt med salt och peppar, ställ åt sidan.
Koka upp champagnen och fiskbuljongtärningen till såsen, blanda i crème fraiche och smaka av med salt och vitpeppar.
Lägg en klick purjolök på varje tallrik (ugnsfasta!), lägg pilgrimsmusslorna ovanpå purjolöken, häll sås över.
Strö den rivna parmesanen över pilgrimsmusslorna (så här långt går att förbereda).
Strax före servering gratineras musslorna gyllenbruna i ugnen, 300 grader på grill i ca 3 minuter.
Supergod förrätt. Jag tillagade i portionsformar istället för på tallrik, och det blev perfekt. Osten blev som ett täcke över musslorna.
Ett klart måste till varje Nyårsafton. Familje och vänner har blivit beroende.