Pasjka - rysk påskdessert

Serverar: 6 portioner

Tid: 4 timmar 30 minuter

Färdig att äta 4-24 timmar efter tillredning.

Ingredienser

  • 250 g kesella eller keso
  • 1 dl russin
  • ½ dl sötmandel eller nötkärnor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1½ msk socker
  • 1 tsk vanillinsocker eller ½ tsk vanila
  • 25 g suckat
  • 2 äggulor
  • Instruktioner

    1. Kesella har en slät konsistens. Keso måste mosas i en matberedare eller mixer eller tryckas genom nätsil för att bli slät.
    2. Hacka russin och mandel eller nötkärnor tillsammans, då fastnar inte russinen på kniven.
    3. Vispa grädden och blanda den med socker och vaniljsocker.
    4. Blanda den släta ostmassan med russin, mandel eller nötter, suckat och gulor. tillsätt grädden sist.
    5. Placera en kaffebryggtratt med pappersfilter (minst 1*4) över en liten skål. Ös över blandeningen i filtret. låt stå kallt att rinna av till nästa dag. Med en lätt tyngd ovanpå tar det bara ce 4 timmar.
    6. Stjälp upp pasjkan på ett fat och ta bort filtret.
    7. Garnera med frukt eller bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (5)

    Snoops 3 april 2009

    Låter spännande. Ska höra med familjen om de vågar bryta traditionerna och prova något ryskt.

    Oceanqueen 3 april 2009

    Åh jag blir glad nu, som barn gjorde min pappa alltid detta till påsk, han kom från Lettland. Men då fanns inte Kesella, utan han höll på i dagar med mjölk som stod med filter, och det var en enorm procedur. Jag ska nu prova detta, betydligt enklare recept.

    ernsth 3 april 2009

    Detta väcker minnen från barndomen, då mina farföräldrar kom från ryssland. Kommer ihåg vilket jobb det var när filmjölken först kokades och sedan hängdes i gasväv för att droppa av och bli vassle som var grunden till det hela. Sedan kläddes en blomkruka innvändigt med gasväv och den färdiga massan pressades ner i den. När den sedan serverades dekorerades den med russin och skållade mandlar. Glad Påsk önskar Ernsth

    kerstinlisbeth 8 april 2009

    Hej! Just idag har jag satt in ett recept, litet annorlunda än det jag hittar här. Jag har ätit den här efterrätten en gång, den är mycket god, innehåller massor med kalorier, tur att den bara äts till påsk. Glad Påsk, det är ju nu denna vecka hälsar kerstinlisbeth

    Kalle 4 september 2022

    Till Snoops; det var ju 13 år sedan du skrev ditt inlägg, men jag hoppas du och de dina fått nöjet uppleva denna fantastiska dessert inte bara en utan fler gånger. Om inte annat kan jag lova att den är jättegod. Helt superb!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben