Paskha - rysk påskdessert

Serverar: 10-12 portioner

Har du tid och vill göra något alldeles nytt till påsk så gör den här mäktiga efterrätten, som severas borta i Ryssland på påskbordet. Översätter ett recept från finskan här.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 750 g kvark
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ dl socker
  • 1 dl russin
  • ½ dl suckat
  • ½ dl flisad mandel
  • ½ tsk finmalen ingefära
  • ½ tsk finmalen nejlika
  • ½ tsk kanel
  • 2 msk citronsaft
  • Instruktioner

    1. Hetta upp smöret. Vispa grädden och sockret till hårt skum. Blanda ned kvarken, äggen och alla kryddor omsorgsfullt i det heta smöret. Till sist rör man ned den vispade grädden.
    2. Häll blandningen i en gasväv (glesvävd kökshandduk) och tryck ned den i en hög mönstrad form, (kanske en stor Melittatratt eller en toppig sil går att använda). Pressa ihop massan ordentligt.
    3. Ställ en skål under och låt rinna av i kylskåpet till nästa dag. Den avrunna vätskan kan användas som degspad.
    4. Serveras kall som efterrätt.
    5. Läste just i en rysk kokbok att man kan använda en ny hög blomkruka, med hål i botten, som form medan massan rinner av i sin silduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    kerstinlisbeth 8 april 2009

    Källa till receptet finns i: Ruokalysti eli tikkutollosta topseilvellinkiin. Perinnejälkiruokien parhaat. Julkitsija: Suomen sokeri Oy 1979

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben