Pasta al forno

Serverar: 4 portioner

Ugnspasta.

Ingredienser

  • 400 g pasta (en större sort t.ex. rigatoni, tortiglioni)
  • 450 g blandfärs
  • 2 mozzarellaostar (ca 300 g)
  • 4 msk riven parmesanost
  • 1 1/2 burk konserverade hela tomater
  • 1,5 dl rött vin
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 selleristjälk
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 persiljekvistar
  • 6 msk olivolja extra vergine
  • Ssalt
  • Nnymald svartpeppar
  • 2-3 msk havssalt till pastavattnet
  • Instruktioner

    Hacka tomaterna eller kör dem i en mixer. Skala löken, moroten och vitlöksklyftorna. Tvätta sellerin och persiljan och finhacka allt tillsammans eller kör i en mixer. Förbereda köttfärssåsen genom att hetta upp olivoljan i en stor tjockbottnad gryta och fräs på svag värme grönsakshacket i ca 10 min eller tills det mjuknar utan att ta färg. Höj värmen och tillsätt köttfärsen lite i taget så att värmen hela tiden behålls hög och stek i ytterligare 10 min. Häll på vinet och låt evaporera på hög värme. Salta, peppra och häll på tomaterna, låt koka under lock på svag värme i ca 30 min. Tillsätt vatten om det skulle bli för torrt. Värm ugnen till 180°. Skär mozzarellan i små bitar. Sätt på pastavattnet (ca 4 l). När vattnet kokar, salta med ca 2-3 msk havssalt och koka pastan i 2 minuter. Två min räknas från det att pasta vattnet kokar igen. Sila pastan och blanda den med köttfärssåsen (spara ca 2 dl av såsen). Blanda i mozzarellan och 2 msk riven parmesanost. Lägg blandningen i en ugnssäker form och häll över den resterande köttfärssåsen och strö över 2 msk riven parmesanost. Gratinera i ugnen 200° i ca 35 min tills pastan fått färg (skulle det se torrt ut, tillsätt lite vatten). Servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben