Det här är en pastarätt från trakten kring Neapel, där köket är enkelt och rätterna består av vardagliga ingredienser. Tomater förekommer ofta eftersom det var i Neapel som tomatkonservindustrin uppstod. /Caroline Hofberg
Receptet kommer från boken Medelhavsmat till vardag och fest.
Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
Olivolja
6 sardellfiléer, hackade
800 g krossade tomater
1 msk oregano
1 ½ dl svarta oliver
2 msk kapris
Salt
Nymalen peppar
300 g pasta
Nyriven parmesanost
Instruktioner
- Skala och hacka lök och vitlök.
Klyv chilifrukten, ta bort kärnor och väggar och hacka chiliköttet.
- Fräs lök, vitlök och chili i olivolja utan att det tar färg.
Lägg i sardellerna, rör om och låt koka ihop någon minut.
- Tillsätt tomater, oregano, oliver och kapris.
Låt såsen puttra på svag värme under lock cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och häll av kokvattnet.
- Blanda såsen med den avrunna pastan och servera med parmesanost.
Liknande recept
Kommentarer (3)
Fantastiskt gott, vi åt och åt En härlig Italiensk känsla Coplemente de la kocka (eller hur det stavas) En mycket klar femma
Detta är supersmarrigt, har lagat i flera år. Använder dock inte chili och vill påpeka vikten av kalamataoliver med kärna, så man inte köper vanliga svarta som är ganska smaklösa... En 5a
Jag lagade till denna förträffliga rätt i helgen, kul med många olika ingredienser, tyvärr så var den vitlök som jag hade hemma inte fullt frisk, så det blev ytterst lite av den varan. Jag tog svarta oliver utan kärna och de gav en god smak, sardellerna och chilifrukten kändes inte av så mycket, och denna parmesanost smakade inte heller så mycket. Men tillsammans så var det en mycket god rätt som jag säkert kommer att göra fler gånger.