Pasta Puttanesca - (Glädjeflickans pasta)

Serverar: 4 portioner

Tid: 15 minuter

Detta är en pastasås som är snabb att göra om man har ingredienserna hemma. Bli inte avskräckt av att det både är ansjovis och kapris med i såsen, det är kombinationen av smakerna som gör denna pastasåsen en succe! Lämpliga öl (speciellt om man väljer att öka antalet chili) är: Pilsner, Pale Ale, Kölsch.

Ingredienser

  • 3 dl plommontomat
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök (finhackas)
  • 4-5 ansjovisfileer (mosas)
  • 1 röd chili (finhackas)
  • 1-2 dl svarta oliver (kärnfria - skall skivas)
  • 7 dl bladpersilja (ca en halv bunt - grovhackad)
  • 3 msk kapris (hackad/krossad)
  • 1-2 msk olivolja (för tillagning)
  • Sen naturligvis en pasta att blanda i såsen
  • Instruktioner

    1. Tänk på att pastan ska kokas, så försök göra detta samtidigt med att såsen görs. Det tar ungefär 15 minuter att göra såsen)
    2. Börja med att skala och dela vitlöksklyftorna i bitar (typ 4 bitar per klyfta) rosta sedan dessa i en torr panna på medelvärme till dess att de börjar bli lite gyllenbruna. Häll på olivolja och sen den gula löken som är finhackad. Låt löken stekas ett par minuter - till den börjar bli glansig/transparant. Därefter så lägger man i ansjovisfileer som är mosade (använd exempelvis en gaffel för att mosa dem). Slå på burken med plommontomater (går naturligtvis att ersätta med riktiga tomater men da då 5-6 stycken). Tryck sönder tomaterna till småbitar. Lägg även i finhackad chili, krossad kapris.
    3. Låt detta sen stå och småputtra på låg till medelvärme i ungefär 10 minuter, därefter rörs grovhackad persilja i och såsen får puttra vidare i ett par minuter. Smaka av och salta peppra efter behov. Ett tips är att istället för salt så kan du använda dig av ansjovisspad - det ger en lite mustigare ton i såsen.
    4. Häll sedan såsen över den kokta pastan och blanda om, toppa gärna med lite extra grovhackad bladpersilja för dekoration.
    5. Man kan - även om det inte anses korrekt till pasta puttanesca - riva lite parmesanost över pastan.

    Liknande recept

    4.8
    30 min
    5-6
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben