Pavlova är en efterrätt vars upphovsland är oklart. Australien och Nya Zeeland gör båda anspråk på rätten och båda länderna anser den som sin nationalrätt.
Under 1920-talet turnerade Anna Pavlova i Australien och på Nya Zeeland varpå bakelsen uppfanns till hennes ära. Kakan består av en marängbaserad botten som toppas med vispgrädde och olika frukter och bär.
Ingredienser
4 äggvitor
2½ dl strösocker
1 tsk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
Garnering
2½ dl Milda Visp
2 bananer
Hallon och blåbär eller annan frukt och bär
1 passionsfrukt
Instruktioner
- Värm ugnen till 125°C.
Häll äggvitorna i en torr och ren skål. Vispa dem lätt.
- Tillsätt strösocker, lite i taget, sedan potatismjöl och vaniljsocker. Vispa till hårt skum.
- Rita en tallriksstor rundel på ett bakplåtspapper och bred ut marängsmeten i den.
- Grädda tårtan i mitten av ugnen i 2 timmar. Den kan stå kvar i avslagen ugn till dagen efter.
- Skiva bananerna och lägg dem på marängen. Vispa grädden och bred den över bananerna mörknar inte när de ligger under grädden.
- Dekorera med hallon, blåbär och passionsfruktskärnor.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Mycket god :) vispade i 2tsk vaniljsocker i grädden också, blev riktigt gott :)