Pekan- och blåbärscheesecake

Serverar: 10-12 portioner

Om du gillar cheesecake är detta drottningen av dem alla. En äkta amerikanare med nötig botten, krämig fyllning och friska bär.

Ingredienser

  • Botten
  • 100 g grovt hackade pekannötter
  • 200 g digestivekex
  • 100 g smält smör
  • Fyllning
  • 1 kg philadelphiaost
  • 4 äggulor + 1 helt ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk vetemjöl
  • Kolasås
  • 50 g smör
  • 2 msk sirap
  • 1 dl grädde
  • Garnering
  • Blåbär eller andra bär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, låt det gärna bli ett tjockt lager av smör så att nötterna kan fastna.
    2. Bröa formen med pekannötter. Strö ut nötterna i formen, vänd och vrid på formen så att de fastnar i smöret. Krossa kexen eller kör dem i en matberedare, blanda ner de nötter som inte fastnade i formen.
    3. Blanda det smälta smöret med kex och nötter. Häll ut massan i formen och platta till. Ställ in bottnen i kylen.
    4. Mixa färskost, äggulor och det hela ägget, samt vaniljsocker och strösoccker till en krämig massa. Rör sedan ner crème fraiche för hand. Rör inte för länge i smeten. Pudra ner mjölet i ostmassan. Blanda väl och häll sedan ostmassan i formen.
    5. Grädda kakan ca 1½ timma tills den har pöst upp och känns relativt fast om du trycker lätt på den. Ta ut kakan och låt den svalna i rumstemperatur. Förvara den sedan i kylen.
    6. Blanda ingredienserna till kolasåsen i en kastrull. Koka tills den tjocknar, ca 10 minuter. Rör då och då i såsen. Ringla såsen över kakan. Dekorera med bär.
    7. Små kakor: Fördela bottensmulet i 10-12 muffinsformar och tryck tll lite. Gör fyllningen som ovan och fördela i formarna. Baka i 150 grader ca 45 minuter. Låt svalna till rumstemperatur. Toppa med kolasås eller rör samman 200 g philadelphiaost med 1-2 msk sylt och 1 dl florsocker. Fördela i formarna och avsluta med strössel.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben