Pekanpaj med whiskygrädde

Serverar: 14 portioner

Det här är en underbar dessertpaj med pekannötter och kolaaktig fyllning. Serverar du pajen tillsammans med whiskygrädden kommer ingen bli besviken!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 ägg
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 4 uppvispade ägg
  • 2 ½ dl ljus sirap
  • 1 1/4 dl farinsocker
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 2 msk smält smör
  • 1 msk whisky
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 3 dl pekannötter
  • Nöttopping
  • 3/4 dl farinsocker
  • 3 msk smör
  • 3 msk honung
  • 4 dl pekannötter
  • Whiskygrädde
  • 3 dl vispad grädde
  • 2 msk florsocker
  • 2 msk whisky
  • Instruktioner

    1. Blanda samman mjöl, smör, ägg och vatten till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    2. Ställ formen kallt ca 30 minuter och sätt sedan ugnen på 200 grader.
    3. Gör fyllningen. Rör ihop ägg, sirap, farinsocker, strösocker, smält smör, whisky, vaniljsocker, salt och pekannötter.
    4. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda ca 35 minuter i den nedre delen av ugnen.
    5. Gör nöttoppingen. Blanda farinsocker, smör och honung i en kastrull, sjud ca 2 minuter.
    6. Blanda ner pekannötterna i smeten och rör tills alla nötterna är täckta av smet.
    7. Klicka ut nötsmeten över fyllningen. Grädda ytterligare 10 minuter tills ytan fått färg. Låt pajen svalna.
    8. Gör whiskygrädden. Vispa grädden, tillsätt florsocker och whisky och ställ kallt tills kakan ska serveras.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben