Pepparkaksstubbe med lingonmaräng

Serverar: 8 portioner

Mumsigt gott!

Ingredienser

  • 3 st ägg
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk nejlikor, malna
  • 1 tsk ingefära, malen
  • 2 tsk kanel, malen
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 4 st äggvitor
  • 2,5 msk strösocker
  • 225 g frysta lingon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker vitt och poröst med elvisp. Blanda bakpulver, vetemjöl och kryddor och vänd ner i äggblandningen. Rör till en slät smet.
    2. Bred ut smeten på en klädd bakplåt. Grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter eller tills kakan får gyllenbrun färg. Lägg under tiden fram ett bakplåtspapper och strö över kanel och strösocker.
    3. Stjälp upp kakan på bakplåtspappret och dra försiktigt bort det övre bakplåtspappret. Lossnar det inte kan du pensla kallt vatten över pappret och försöka igen. Täck kakan en lätt fuktad handduk. Låt svalna.
    4. Koka upp vatten och 2,5 dl socker i en kastrull. Koka på svag värme i 7 minuter eller tills smeten har en temperatur på 122 grader. Använd dig gärna av en digital kökstermometer.
    5. Vispa äggvitorna med 2,5 msk socker till ett fast skum. Häll ner den heta sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar försiktigt. Vispa sedan kraftigt tills marängen svalnat.
    6. Mosa 1/3 av lingonen med en gaffel och vänd ner i hälften av marängen. Bred detta i ett tunt lager över sockerkaksbotten. Strö resten av lingonen över marängen, men spara lite lingon till dekoration. Rulla ihop rulltårtan från långsidan. Lägg rullen med skarven nedåt och låt den ligga inrullad i bakplåtspappret i kylskåp eller frys i minst 30 minuter.
    7. Ta ut rulltårtan och bred det sista av marängen över hela rullen. Dekorera tårtan med de sista lingonen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben