Pestoinbakad lammytterfilé med rödvinssås

Serverar: 4 portioner

Toppengott!

Ingredienser

  • 700 g lammytterfilé
  • ½ tsk salt
  • ½ msk olivolja
  • ½ msk smör
  • Pesto
  • 1 knippe dill
  • ½ dl pinjenötter
  • 1 st vitlöksklyfta
  • ½ dl olivolja
  • 1 dl prästost
  • 1 krm salt
  • Rödvinssås
  • 1-2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 skivor bacon
  • 1-2 msk smör
  • 2 msk farinsocker
  • 2 dl rött vin eller matlagningsvin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • ½-1 tsk sherryvinäger
  • Ca 1 msk maizena majsstärkelse
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Rödvinssås: Skär baconen i små bitar och bryn dem i lite smör. Tag upp baconhacket och lägg det på ett fat. Skala och strimla lök och vitlöksklyftorna och bryn det rejält i baconfettet, tillsätt mer smör om det behövs. Tillsätt farinsocker och låt det bli karamelliserat. Var försiktig så att det inte bränns. Häll över vinet och koka ihop till 2/3 återstår. Tillsätt vatten och kalvfond. Koka ihop tills ca 4 dl vätska återstår. Rör ut maizenan i vattnet och vispa ner det i såsen. Lägg i baconhacket. Koka upp och smaka av med sherryvinäger.
    2. Lammfilé: Torka köttet och peppra lätt. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och bryn filéerna hastigt runt om. Salta och lägg över filéerna i en långpanna och fördela peston över köttet.
    3. Sätt ugnen på 125 grader. Ugnstek köttet 15-20 minuter med en inner temperatur på 58 grader. Ta då ut det ur ugnen och låt vila under folie cirka 10 min. Skär upp och servera med tillbehören.
    4. Dillpesto: Ha i dill, pinjenötter och vitlök i en mixer. Kör till slät konsistens. Blanda dillmixen med prästosten och smaka av med salt. Ställ peston i kylen tills den ska användas.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben