Pestopasta med laxfilé och hummersås

Serverar: 4 portioner

Tid: 20 minuter

Något annorlunda kombination men fungerar då pastan är "fräsch" och hummersåsen innehåller bl a citron, för en friskare matchning.

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 400 g pasta
  • 1 knippe sparris
  • 100 g salladsmix (ruccola, babyspenat etc)
  • 1 rödlök
  • 2 scharlottenlökar
  • 2 tsk socker
  • 3 tsk pesto
  • 1 dl vitvin
  • 1/2 citron
  • 2 tsk hummerfond
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • Smör till pannan
  • 1-2 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Pasta: Koka enligt anvisningar (använd helst penne-pasta eller skruvpasta).
    2. Till pastan: Skölj salladsmixen. Blanchera sparris i ca 2-3 min i saltat vatten (ngn droppe olivolja i skadar inte heller). Lägg i smör i panna, hetta upp och addera två tsk socker, när sockret börjar karamelliseras, lägg i rödlök samt scharlottenlök (tunt hackad men inte för fint). Stek löken till dess att den får en fin färg. Lägg vid sidan av tillsammans med sparris och salladsmix.
    3. Lägg i salladsmix, sparris och lök i den avrunna pastan. Lägg i två-tre teskedar pesto, för att få en nötig smak. Blanda om.
    4. Laxen: Skär upp laxsidan i 4 fina bitar. Hetta upp pannan på hög temperatur, lägg i smör och lite olja. Lägg ner laxen, när pannan är het, med skinnsidan först. Stek hårt ca 1-2 min. Vänd och ge även den skinnfria sidan ca 1 min hård stekning. Laxen bör sedan ha fått en fin yta och samtidigt vara genomstekt.
    5. Sås: Grunda med en bechamel (smör och mjöl). Lägg i ca 1 dl grädde. Addera 1 dl vitvin. Droppa även i saften från ca 1/2 citron (inte för mkt saft). Lägg i en grönsaksbuljong och lägg i två tsk hummerfond. Låt koka upp under omrörning och smaka av med salt och vitpeppar. Om såsen blivit för citron-aktig i smaken kan lite socker väga upp.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    4
    100

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben