Plommon- och blåbärsrutor
Serverar: 30-40 portioner
Mörk chokladbotten som smaksätts med blåbär och portvin (Graham's Vintage Port 2003 , nr 99294), med plommonglasyr och garneras med silverpärlor. Portvinet kan ersättas med plommonessens.
Ingredienser
Chokladbotten
3 dl flytande margarin
3 dl vatten
7 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
4 msk kakao
3 tsk bakpulver
1-2 paket frysta blåbär (otinade)
1/2-1 dl portvin
Alt. 3-4 tsk portvinsessens
Topping
100 g smör
5 dl florsocker
2 msk grädde
2 msk portvin
Alt. 2 msk portvinsessens
5 droppar grön hushållsfärg
5 droppar röd hushållsfärg
Garnering
Silverpärlor
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smörj en långpanna, 30x40 cm, och strö på ströbrödet. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i margarin och vatten. Blanda de torra ingredienserna (spar lite av mjölet till blåbären) och vänd ner i smeten. Tillsätt portvinet. Blanda de otinade blåbären med en del av vetemjölet innan du rör ner dem i smeten, så sjunker de till botten.
- Grädda kakan längst ned i ungnen i 25-40 minuter.
- Toppingen:
Blanda hushållsfärgerna (toppingen ska en någorlunda plommonaktig färg) med grädden och portvinet och häll i smöret. Tillsätt sockret och rör om. Fördela glasyren över kakan och garnera med silverpärlor.
Liknande recept
Kommentarer (0)