Plommon- och blåbärsrutor

Serverar: 30-40 portioner

Mörk chokladbotten som smaksätts med blåbär och portvin (Graham's Vintage Port 2003 , nr 99294), med plommonglasyr och garneras med silverpärlor. Portvinet kan ersättas med plommonessens.

Ingredienser

  • Chokladbotten
  • 3 dl flytande margarin
  • 3 dl vatten
  • 7 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 1-2 paket frysta blåbär (otinade)
  • 1/2-1 dl portvin
  • Alt. 3-4 tsk portvinsessens
  • Topping
  • 100 g smör
  • 5 dl florsocker
  • 2 msk grädde
  • 2 msk portvin
  • Alt. 2 msk portvinsessens
  • 5 droppar grön hushållsfärg
  • 5 droppar röd hushållsfärg
  • Garnering
  • Silverpärlor
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader.
    2. Smörj en långpanna, 30x40 cm, och strö på ströbrödet. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i margarin och vatten. Blanda de torra ingredienserna (spar lite av mjölet till blåbären) och vänd ner i smeten. Tillsätt portvinet. Blanda de otinade blåbären med en del av vetemjölet innan du rör ner dem i smeten, så sjunker de till botten.
    3. Grädda kakan längst ned i ungnen i 25-40 minuter.
    4. Toppingen: Blanda hushållsfärgerna (toppingen ska en någorlunda plommonaktig färg) med grädden och portvinet och häll i smöret. Tillsätt sockret och rör om. Fördela glasyren över kakan och garnera med silverpärlor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben