Pocherad torskfilé med räksås

Serverar: 4 portioner

Välj fiskfiléerna efter tillgång och kassa och låt dem bara sjuda lätt i det lättsaltade vattnet just innan de ska serveras. Räksåsen som serveras till är en mycket användbar sås som kan göras timmar i förväg, när den ska användas behöver den bara hettas upp och slås över maten. Såsen är inte den nyttigaste, men ack så god!

Ingredienser

  • 500 g torskfilé eller annan vit fisk
  • 2 + 1 msk smör
  • 1 liten gul lök
  • 300 g skalade räkor
  • 1½ msk tomatpuré
  • 2 msk matlagningsmjöl
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 1/4 krm cayennepeppar
  • 4 portioner buljongkokt ris
  • Instruktioner

    1. Finhacka löken. Fräs löken lätt utan att den får färg i ca 2 msk smör i en låg vid panna. Tillsätt räkskalen och tomatpurén som får fräsa med ett par ögonblick. Pudra över mjölet och blanda väl. Smula i fiskbuljongtärningen.
    2. Späd med vinet och sedan med grädden i omgångar under uppkok och omrörning. Koka ca 10 minuter till en tjock sås. Sila genom durkslag. Smaka av med salt och cayennepeppar och vispa i ca 1 msk smör.
    3. Lägg fisken i en låg vid panna i vatten som knappt täcker filéerna. Strö över 1-1½ tsk salt och ångkoka mycket sakta under lock, 5-8 minuter tills fiskköttet är vitt och fast.
    4. Lägg upp riset som en bädd på ett varmt uppläggningsfat. Placera torskfiléerna ovanpå och ringla såsen över. Garnera slutligen med räkorna. Servera omgående på heta tallrikar och med svalt vitt vin till.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Tine 21 april 2008

    Jag har ditt recept till middagsmat idag Och hela familjen tycker den är Jättegod Tack för receptet Tine

    Europe 2 juni 2011

    Eftersom vi i vår familj ofta äter fisk, varierar jag såserna. Din räksås får en klar 5:a! Hälsningar från Europe

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben