Marinerat kött blir extra mört och får särskilt fin smak. Här får fläskfilén en anstrykning av viltsmak tack vare enbär och portvin i marinaden.
Ingredienser
2 fläskfiléer , 500 -- 600 g
6 hela enbär
1 - 1,5 dl portvin
1 msk smör eller margarin
Salt
Vitpeppar
1 msk vetemjöl
3 dl tjock grädde
Instruktioner
Putsa köttet och lägg det i en skål. Krossa enbären. Strö enbären över köttet och häll över portvin. Låt det hela stå och dra i minst 5 timmar.
Ta upp köttet och sila portvinet. Bryn sedan köttet runt om i lite matfett i en stekpanna.
Doppa över lite portvin och låt köttet eftersteka under lock i ca 20 minuter. Vänd filéerna efter halva tiden. Späd ev skyn med mera portvin och smaka av med salt.
Ta upp köttet och håll det varmt. Koka ihop stekskyn och red den med vetemjöl utrört i lite kallt vatten. Låt koka i 3-5 minuter.
Häll i grädde och låt såsen koka tills den tjocknar. Tillsätt resten av portvinet och smaka av med mer salt och eventuellt vitpeppar.
Skär upp köttet i jämna skivor. Häll såsen över skivorna och servera den för sig i en såsskål.
Servera med kokt eller råstekt potatis och kokta grönsaker.
Äntligen har jag hittat mitt gamla favvorecept från "Spännande Mat"! Tack Queenie!
Ankibabe30 december 2009
Tack Queenie, i morgon på nyårsafton skall jag bjuda mina vänner på ett av dina recept.
Jag har portvin och fläskfile hemma så det passar perfekt!
Önskar dig ett Gott Nytt år!
Hälsningar
Anki
Birgersdotter9 november 2012
En gammal favorit !! Vansinnigt gott.
Catharina Karlsson9 mars 2024
Godaste och lättaste receptet på fläskfilé! Brukar servera det med hasselbackspotatis, tomatsallad och
någon kokt grönsak t.ex blomkål. Skippar salt & peppar tar soja istället får både sälta och fin färg på såsen.
Delgav kocken detta recept som serverades på syrrans bröllop för 20 år sedan;)
Äntligen har jag hittat mitt gamla favvorecept från "Spännande Mat"! Tack Queenie!
Tack Queenie, i morgon på nyårsafton skall jag bjuda mina vänner på ett av dina recept. Jag har portvin och fläskfile hemma så det passar perfekt! Önskar dig ett Gott Nytt år! Hälsningar Anki
En gammal favorit !! Vansinnigt gott.
Godaste och lättaste receptet på fläskfilé! Brukar servera det med hasselbackspotatis, tomatsallad och någon kokt grönsak t.ex blomkål. Skippar salt & peppar tar soja istället får både sälta och fin färg på såsen. Delgav kocken detta recept som serverades på syrrans bröllop för 20 år sedan;)