Potage crécy eller fransk morotssoppa

Tid: 40 minuter

Riktig barndomsfavorit, fortfarade gott, med vacker orange färg och mild, gräddig, lite söt smak. Fin till förrätt på bjudning eller som komplement till en vegetarisk buffé. Innehåller inget gluten.

Ingredienser

  • ½ kg ekologiskt odlade morötter, grovhackade
  • 1 stor gul lök, grovhackad
  • Ev 1 vitlöksklyfta, grovhackad
  • 2 msk smör
  • 4-5 dl höns-, grönsaks- el lantbuljong
  • 1 litet glas vitt vin (frivilligt)
  • ½ dl okokt ris, gärna råris
  • Salt
  • Peppar
  • 1 äggula
  • 1 ½-2 dl kaffegrädde
  • Finhackad persilja , gräs- el vårlök till garnering
  • För en variation med apelsin
  • Saften och det riva skalet av en apelsin
  • Instruktioner

    1. Fräs morötter och all lök i smöret och en liten nypa salt över medelgod värme i 5 minuter under omrörning.
    2. Tillsätt ev vin, (ev apelsinsaft), buljongen och riset och koka upp. Sjud under lock i ca 25 min eller tills riset och morötterna är möra. Tillsätt ev apelsin-zest och mixa soppan till puré tills den är riktigt slät, dryga ut med mer buljong om den blir för trögflytande för att passeras.
    3. Passera genom en finmaskig sil, häll åter i kastrullen och koka upp. Vispa ner äggulan i grädden och rör ner i soppan medan du rör om med vispen. smaka försiktigt av med salt och svartpeppar. Låt soppan bubbla 1 eller 2 gånger och tag omedelbart från värmen! Får INTE kokas upp på nytt.
    4. Garnera med finhackat grönt enligt ovan förslag. Brandgul mat :-)
    5. Variation: tillsätt det rivna skalet samt saften en apelsin

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben