Det här är en enkel och lättlagad klassiker. Servera varm eller kall. Kall soppa byter namn till vichyssoise. Använd en mjölig potatissort. Receptet går utmärkt att dubblera.
Ingredienser
600 g potatis
3 purjolökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 krm torkad timjan
1 liter grönsaksbuljong
Salt
Vitpeppar, malen
Till servering
½ dl strimlad purjolök
Instruktioner
Skala potatisen och skär den i skivor. Ansa purjolöken och strimla den. Ta undan en halv dl till servering. Skala och hacka vitlöksklyftan fint.
Fräs potatis, purjolök och vitlök i smör utan att löken tar färg. Strö över timjan, salt och peppar. Häll på buljongen och koka tills potatisen faller sönder.
Vispa soppan eller mixa den helt slät.
Servera med lite purjolök till varje portion och ett gott bröd till.