Potatispaj

Serverar: 6-8 portioner

Otroligt god paj som är perfekt att ha till någon god kötträtt. Jag brukar ha den till Marinerad fläskfile med grön örtsås.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 normalstora, kokta kalla potatisar
  • 75 gr smör
  • ev lite kallt vatten
  • Fyllning
  • Ca 300 gr färsk, kokt potatis
  • färsk dill
  • basilika
  • 1 dl riven ost med mycket smak
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 - 2 pressade vitlöksklyftor
  • salt
  • nymald vitpeppar
  • lite riven ost
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°. Blanda snabbt ihop pajdegen i en matberedare. Arbeta så lite som möjligt så att degen inte blir seg. Görs pajdegen för hand måste potatisen pressas först. Klä en pajform med löstagbar kant med degen. Nagga med en gaffel. Ställ kallt minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ca 12 minuter.
    2. Sänk ugnsvärmen till 175°
    3. Skiva den kokta potatisen. Hacka dill och basilika grovt. Varva potatisskivorna med det kryddgröna och osten i det förgräddade pajskalet. Blanda samman äggstanningen och smaka av. Häll den över potatisen. Strö över lite ost.
    4. Grädda i 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    4

    Kommentarer (1)

    miasvante 28 mars 2008

    Jag vet inte hur jag misslyckades med pajen men det gjorde jag. Botten blev seg och äggstanningen hade inte stelnat fast att den stod inne extra länge. Men jag tror ändå på receptet och ska göra nytt försök återkommer då med betyg

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben