Pumpakaka med äpple och torkade tranbär

Serverar: 8 portioner

En härligt saftig kaka som är god med en klick vaniljvisp. Använd en av de mindre vätskerika pumporna till purén.

Ingredienser

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 1 kg pumpa, ca 500 g skalad
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 6 msk vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • ½ dl torkade tranbär
  • 2 äpplen
  • Servering
  • 2 dl vaniljvisp
  • Instruktioner

    1. Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och arbeta till en deg. Slå in den i plastfolie och låt den vila kallt i 1 timme.
    2. Sätt ugnen på 225 grader.
    3. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och en springform ca 20 cm i diameter. Sätt in i kylen 10 minuter. Nagga botten och ugnsbaka i 10 minuter. Låt svalna.
    4. Sänk ungsvärmen till 175 grader.
    5. Skala och gröp ur pumpan. Skär den i tärningar. Ångkoka tärningarna i en sil över kokande vatten tills de mjuknat. Låt svalna. Mixa pumpan till ett mos.
    6. Vispa socker och ägg smidigt och rör ner pumpamoset. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel. Rör ner i moset tillsammans med tranbären.
    7. Fördela på den förbakade pajbotten. Skala och kärna ur äpplena. Skär i tunna skivor och stick ner i kakan. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter tills den är fast. Prova med en sticka.
    8. Låt kakan svalna och servera den med vispad vaniljvisp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben