Punschkokta äpplen under smördegstäcke

Serverar: 4 portioner

Nu är det äppeltider.

Ingredienser

  • 6 syrliga svenska äpplen, gärna röda
  • 3 msk smör
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl punsch
  • 1 rulle kyld smördeg
  • 1 äggula till pensling
  • Garnering
  • Florsocker
  • Citronmelissblad
  • Instruktioner

    1. Skölj, kärna ur och klyfta äpplena i stora klyftor. Smält smöret i en traktörpanna. Rör ner sockret och låt det näsan smälta. Vänd och fräs äppelklyftorna i sockret.
    2. Dra pannan av plattan, häll på vattnet och täck ögonblickligen med lock. Sjud äpplena cirka 5 minuter. De ska bli nästan mjuka, men inte mosa sig. Kyl något och blanda ner punschen. Fördela äpplen och spad i ugnssäkra portionsformar som rymmer cirka 3 deciliter. Så långt kan rätten tillagas i förväg.
    3. Rulla ut smördegen och skär ut lock som passar över skålarna. Lägg smördegslocken över äpplena, pensla med äggula och klipp ett ånghål mitt i varje lock.
    4. Grädda i övre delen av ugnen i 200 grader 15–20 minuter tills ytan fått färg och äpplena är varma.
    5. Dofta över florsocker och garnera med citronmeliss vid servering. Servera med vispad grädde eller vaniljsås.
    6. Tips! Gott att dricka till rätten, starkt kaffe, Pommac eller kall 3100 Amfora Muscat d'Alexandrie.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben