Purjolök är en bra grönsak till gratänger. Man kan använda hela löken, även det grova gröna som har en mustig och god smak. Den vita delen på purjolöken är betydligt mjällare. Skinka och tomat i gratängen gör den till en hel liten måltid.
Ingredienser
3 purjolökar, ca 500 g
150 g rökt skinka
2 tomater
Smör eller margarin
1 dl grädde
1 dl tomatpuré
1 dl riven ost
Instruktioner
- Ansa och skölj purjolöken. Skär den i ganska stora bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten, ta upp purjolöken och låt den rinna av. Skär skinkan i tärningar och tomaterna i skivor.
- Lägg purjolöken i botten på en smord, ugnssäker form. Fördela skinka och tomater ovanpå. Häll på grädden blandad med tomatpuré och strö riven ost över. Gratinera i 250° ca 15 minuter.
- Servera med bröd, smör och gärna en grönsallad.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Mycket god! :) Jag tog creme fraice med tomat och basilika istället för grädde, det gick utmärkt.