QUICHE LORRAINE

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En otroligt god paj som fortsätter att vara en given klassiker hemma hos oss! Jag har lagt till riven muskot i receptet för att få det där "lilla extra", men det går självklart lika bra att utesluta!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl eller 1½ dl vetemjöl + 1½ dl grahamsmjöl
  • 125 gram smör
  • 2-3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 150 gram rökt skinka eller kassler
  • 1 liten purjolök
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • ½ krm svartpeppar
  • Lite riven muskotnöt (mitt tillägg)
  • 3-4 dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Pajdegen: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas , porslin eller metall, så att den täcker formens botten och kanter. Nagga degen med en gaffel och låt den stå svalt ca 15 minuter. Gör fyllningen under tiden och sätt på ugnen.
    2. Fyllningen: Skär det rökta köttet i strimlor. Skölj och skiva purjon. Fräs purjon och köttet i stekjärn några minuter (här skiljer sej mitt recept från originalets). Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Lägg i kött, purjo och ost ovanpå pajdegen. Häll över äggstanningen.
    3. Grädda på nedersta falsen i ugnen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, ca 40 minuter. Servera pajen, något avsvalnad, gärna med god grönsallad!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Kicki8 30 oktober 2008

    En höjdarpaj speciellt med graham i pajdegen. Jag hoppar över purjo och muskot... Barnen gillar den massor.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben