Quiche lorraine, fransk ost och skinkpaj

Serverar: 4 portioner

Om du byter ut skinkan mot räkor och musslor kallas pajen "Quiche maritime" Med gravad lax blir den "Quiche suédoise" Byt grädden mot mjölk och gör din egen pajdeg med Kesella så blir pajen smalare.

Ingredienser

  • 1 paket pajdegmix, eller färdigköpta frysta pajskal eller egen pajdeg
  • Fyllning
  • 200 g skinka, rökt, i tunna skivor eller skalade räkor + musslor eller gravad lax
  • 4 ägg
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 3 msk bladpersilja, finstrimlad
  • 3 dl ost, riven, t ex prästost 17 %
  • Tillbehör
  • 1 sallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°.
    2. Gör pajdegen enligt anvisning på förpackningen. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter eller i 2–3 mindre formar.
    3. Nagga med en gaffel och låt vila i kylen 30 min.
    4. Dela skinkskivorna i små bitar. Vispa ihop ägg, grädde, senap, salt och peppar. Blanda i persiljan.
    5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min.
    6. Lägg skinkan i pajskalet. Strö över osten. Häll över äggsmeten. Grädda på nedersta falsen i ugnen tills smeten stannat och fått fin färg, 30–40 min.
    7. Servera med sallad.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4-6
    1

    Kommentarer (2)

    peter123 9 maj 2009

    Gud vad gott de va...

    fahannan 7 oktober 2012

    Jättegott! La till purjo i botten av pajen, mmm!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben