Quiche lorraine

Serverar: 4 portioner

Kalasgott

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 200 g vetemjöl (ca 3½ dl)
  • 1 msk gruyére eller annan lagrad ost
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt
  • Peppar
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 250 g kokt skinka
  • 100 g rökt skinka
  • 3 gula lökar
  • Färsk timjan
  • Persilja
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 ägg
  • 200 g riven ost (samma slag som ovan)
  • 2 dl grädde
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Knåda ihop ingredienserna till degen, inklusive den pressade vitlöksklyftan, och låt degen vila i kylen. Under tiden gör ni i ordning fyllningen.
    2. Tärna skinkan, både kokt och rökt. Skala och finhacka löken. Gör den mjuk i en panna och låt svalna av. Hacka örterna. Pressa vitlökarna. Blanda allt i en skål. I en annan skål vispar ni äggen. Tillsätt grädden, den rivna osten, salt och peppar.
    3. Pressa ut degen i en pajform med löstagbar botten. Se till att kanten täcks, nagga med gaffel i botten. Sätt in pajskalet i frysen i tio minuter innan gräddningen, då lyfter inte degen.
    4. Grädda i tio minuter, ta ut formen (öka ugnsvärmen till 225 grader) lägg i skinkblandningen i det förgräddade pajskalet och häll över äggsmeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 45-60 minuter eller tills den har fått fin färg! Servera gärna med en sallad.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4-6
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben