Rabarberpaj à-la Anderstam

En härlig rabarberpaj där även pajdegen hjälper till att förhöja smakupplevelsen tack vare de rostade havregrynen. Döpte den efter mig själv eftersom jag blandade allt jag tycker väldigt mycket om och resultatet blev mycket lyckat.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2 dl havregryn
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • ¾ dl brunt farinsocker
  • 125 g smör
  • Fyllning
  • 500 g rabarber
  • 1 ½ dl äppelmos
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 2 tsk kanel
  • ½ dl kolasås (köpt eller hemgjord)
  • 1 msk potatismjöl
  • Instruktioner

    Börja med att göra pajdegen. Rosta havregrynen i en torr och het stekpanna så det blir lätt bruna, och låt svalna. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg havregryn, vetemjöl, farinsocker och kylskåpskallt smör i bitar i en mixer. Mixa ihop snabbt till det börjar flocka sig, tryck sen ut degen i en osmord pajform och ställ i kylen ca 15 minuter. Nagga botten med en gaffel och grädda nederst i ugnen ca 15 minuter, låt sen svalna. Höj ugnsvärmen till 225 grader, och skala och skiva rabarberna. Lägg de skurna rabarberbitarna i en plastpåse med ½ msk potatismjöl och skaka om. Sprid ut rabarberbitarna över den avsvalnade pajbotten. Blanda ihop farinsocker, kanel och ½ msk potatismjöl i en bunke. Tillsätt äppelmos och kolasås och rör om så allt blir väl blandat. Häll smeten över rabarberna och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Servera lätt avsvalnad med vaniljsås.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben