Rabarbertårta med fläderkräm

Fläder, jordgubbar och rabarber i en enda tårta. Det är sommar !

Ingredienser

  • 250 g mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 ägg
  • 3 äggulor
  • 1 dl vetemjöl
  • 200 g rabarber
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1 msk maizena
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 dl koncentrerad flädersaft
  • ½ liter jordgubbar
  • Smör till formen
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
    2. Riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassa och smör, lite åt gången till en jämn och klumpfri smet, gärna i matberedare. Rör ner ett ägg i taget och därefter mjölet. Häll smeten i formen.
    3. Skär rabarbern i cm tjocka bitar och blanda med vaniljsocker och potatismjöl. Strö rabarbern över smeten i formen och grädda ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna helt och lossa sedan från formen.
    4. Rör ihop äggulorna med maizena i en kastrull, tillsätt grädde och flädersaft. Låt krämen koka upp. Sjud försiktigt på svag värme i någon minut tills den tjocknar. Vispa hela tiden och ta sedan från värmen. Låt svalna. Ställ krämen i kylen tills den kallnat helt.
    5. Bred fläderkrämen över kakan. Rensa jordgubbarna, skär dem i kvartar. Garnera tårtan med jordgubbarna.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    anluk 27 juni 2009

    Supergod tårta som jag blev bjuden på av en arbetskamrat idag. Jättegod och inte sådär sliskigt söt!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben