Tårta är alltid populärt och kan serveras som dessert eller till kaffet när det kommer gäster. Här har vi lagt sockerkokta rabarber i tårtbottnen och täckt med en mandelmassedeg innan tårtan bakas.
Ingredienser
2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör eller margarin
3 msk florsocker
1 äggula
ca 1 msk kallt vatten
Fyllning
450 g skalade rabarber
1 dl socker
Mandelmassedeg
2 ägg
1 msk socker
80 g mandelmassa
1 dl grädde
Instruktioner
Hacka samman mjöl och matfett med en kniv och finfördela det sedan med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt florsocker och arbeta degen färdig med äggula och vatten. Lägg degen i kylskåp 1/2 - 1 timme.
Skär rabarbern i bitar och lägg den i en kastrull tillsammans med sockret. Sjud blandningen under lock ca 10 minuter. Häll bort vätskan och låt rabarbern svalna.
Kavla ut degen och lägg den i en smord tårtform, 22 - 24 cm i diameter. Grädda den i 200° längst ned i ugnen ca 10 minuter. Lägg den avsvalnade rabarbern på den förgräddade tårtbottnen.
Vispa samman alla ingredienserna till mandelmassedegen och häll den över rabarbern. Ställ in tårtan i ugnen igen och baka i 20 minuter.