Rådjursgryta med hemlagat potatismos

Serverar: 4 portioner

Rådjursgryta med hemlagat potatismos

Ingredienser

  • 800 g rådjurskött tex: lår
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 msk vilt- eller mörk oxfond
  • 4 dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 10 enbär
  • 6-7 vitpepparkorn
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1-2 msk mörkt muscovadoråsocker
  • 4 morötter
  • 200 g kålrot
  • 12 färska champinjoner
  • 8-10 schalottenlökar
  • 1 msk smör eller margarin
  • ½ - 1 tsk salt
  • 1 msk potatismjöl
  • Potatismos
  • 700 g potatis, mjölig sort
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk flytande margarin
  • 1 dl riven, stark ost
  • 1 tsk ljust muscovadoråsocker
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i tärningar och bryn det i matfett i en stekgryta. Tillsätt fond och vatten och koka upp. Skumma väl. Lägg lagerblad, enbär, peppar och timjan på lite gasväv och knyt samman till en "påse" och lägg ned i grytan. Tillsätt muscovadoråsockret. Koka i 20 minuter.
    2. Skala lök, kålrot och morötter. Ansa svamparna. Skär morötterna i centimetertjocka slantar. Dela champinjonerna i 2-4 bitar beroende på storlek. Skär kålroten i tärningar. Bryn löken och champinjonerna i matfett i ett stekjärn. Lägg lök och grönsaker i grytan och koka i ytterligare 15-20 minuter.
    3. Tag upp kryddpåsen. Red av med potatismjölet utrört i litet vatten. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och muscovadoråsocker.
    4. Skala och tärna potatisen. Koka den i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen. Blanda i mjölk, margarin, ost och muscovadoråsocker. Smaka av med salt och peppar.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4
    3
    4.3
    20 min
    4
    4

    Kommentarer (1)

    engquist 26 september 2010

    Mycket gott. Hade i några dl rött vin i st f vatten. Kryddade lite hårdare. Moset med Västerbottenost var gott.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben