Räk- och laxbomb med wasabismak

Serverar: 10 portioner

Nordiska smaker möter japansk wasabi i denna goda smörgåstårta.

Ingredienser

  • Ca 24 skivor formfranska
  • Skink- och räkfyllning
  • 3 ägg, kokta och kalla
  • 100 g rökt skinka, skivad
  • 500 g räkor, oskalade eller 200 g skalade
  • 2 dl västerbottensost
  • 3 dl gräddfil
  • Salt
  • Peppar
  • Lax- och wasabiröra
  • 200 g gravad lax
  • 1½ msk wasabipasta
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl dill, finhackad
  • 150 g gröna sojabönor (finns i frysdisken)
  • Garneringskräm
  • 1 citron, finrivet skal
  • 3 dl gräddfil
  • Garnering
  • 1½ kg räkor, oskalade eller 600 g skalade
  • 300 g gravad lax
  • 200 g sparris
  • 100 g gröna sojabönor
  • 1 citron
  • Instruktioner

    1. Skink- och räkfyllning: Skala och hacka äggen grovt och skär skinkan i små tärningar. Skala och hacka räkorna grovt. Blanda ägg, skinka, räkor, riven västerbottensost, gräddfil, salt och peppar i en bunke.
    2. Lax- och wasabiröra: Skär laxen i små bitar och blanda den med wasabipasta, olja, finhackad dill och sojabönor i en skål.
    3. Kantskär brödskivorna. Lägg dem kant i kant och skär dem så att det blir fyra stora rundlar som mäter 25 cm i diameter. Använd gärna en tallrik som mall.
    4. Lägg en rundel av bröd på en bricka. Täck med hälften av skink- och räkfyllningen. Lägg på ytterligare ett lager bröd och bred på lax- och wasabiröran. Täck med ett lager bröd och bred på resten av skink- och räkfyllningen. Avsluta med ett lager brödskivor.
    5. Garnering: Blanda citronskal och gräddfil i en skål och bred det ovanpå och runtom smörgåstårtan. Skala räkorna till garneringen. Garnera med gravad lax längs med sidorna och räkorna ovanpå.
    6. Skär bort det grova på sparrisen. Skär sparrisen i bitar och förväll dem i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Låt den svalna något.
    7. Fördela sparris och sojabönor ovanpå smörgåstårtan. Skär citronen i halva skivor och lägg dem ovanpå.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben