Räktårta

Serverar: 10 portioner

Passar perfekt på midsommarbuffén.

Ingredienser

  • 200 g kavring (inte kryddad med anis/fänkål)
  • 75 g smält smör
  • Fyllning
  • 3 gelatinblad
  • 200 g skalade räkor
  • 60 g stenbitsrom
  • 3 dl gräddfil
  • ½ dl majonnäs
  • 2 msk tomatpuré
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • 2 msk hackad purjolök
  • 2-3 msk pressad citronsaft
  • Salt
  • Peppar
  • Garnering
  • 2-3 kokta ägg
  • 250 g skalade räkor
  • Dillkvistar
  • Instruktioner

    1. Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa tills allt har blandats. Platta ut smulorna i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen för att stelna.
    2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
    3. Dela räkorna om de är stora. Blanda med rom, gräddfil, majonnäs, tomatpuré, dijonsenap och purjolök, smaka av med citronsaft, salt och peppar.
    4. Ta upp gelatinbladen och smält i en kastrull, låt svalna till simmig konsistens. Blanda med lite av fyllningen, rör ner resten och häll i formen.
    5. Låt stelna i kyl 2-3 timmar. Ta loss räktårtan och lägg på ett fat. Garnera med ägg i klyftor, räkor och dill.

    Liknande recept

    30 min
    10-12

    Kommentarer (2)

    zizzi08 15 juli 2008

    Hade tänkt göra detta till en buffe, går den att förbereda men ej dekorera och ha i kylskåpet till dan efter tro?

    KitKat 1 maj 2010

    Hej på dej och tack för att du delade med dej av receptet. Riktigt gott men jag hade nog för mycket tomatpure, nästa gång tar jag lite mindre.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben