Rättikagratäng LCHF

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Min egen mormor sa "vilken god potatisgratäng". Fick förklara att det inte är någon potatis i den.

Ingredienser

  • 1 kg rättika
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1½ dl riven ost, t ex prästost eller gouda
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skala rättikan och skär den i tunna skivor. Skala och hacka lök och pressa vitlöken.
    3. Fräs den gula löken i smör i en rymlig kastrull ca 2 minuter utan att den tar färg. Tillsätt vitlök och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll i grädde och mjölk och låt koka upp.
    4. Tillsätt rättikaskivorna och sjud tills de är mjuka, ca 20 minuter. Tag kastrullen från värmen. Rör i ost, salt och peppar.
    5. Fördela rättikablandningen i en smord ugnssäker form. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter tills de har fått fin färg.

    Liknande recept

    3.3
    1 h 15 min
    4
    12

    Kommentarer (2)

    maaba 15 april 2012

    Hur gott som helst! Positivt överraskad.

    Maya_mek 22 februari 2014

    Bästa receptet och hur god som helst!! :) fått många som gör efter detta recept på rättika nu :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben