Min egen mormor sa "vilken god potatisgratäng". Fick förklara att det inte är någon potatis i den.
Ingredienser
1 kg rättika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1½ dl riven ost, t ex prästost eller gouda
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala rättikan och skär den i tunna skivor. Skala och hacka lök och pressa vitlöken.
Fräs den gula löken i smör i en rymlig kastrull ca 2 minuter utan att den tar färg. Tillsätt vitlök och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll i grädde och mjölk och låt koka upp.
Tillsätt rättikaskivorna och sjud tills de är mjuka, ca 20 minuter. Tag kastrullen från värmen. Rör i ost, salt och peppar.
Fördela rättikablandningen i en smord ugnssäker form. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter tills de har fått fin färg.
Hur gott som helst! Positivt överraskad.
Bästa receptet och hur god som helst!! :) fått många som gör efter detta recept på rättika nu :)