Rågbröd i lergryta

Serverar: 1 portioner

Tid: 2 timmar 15 minuter

Detta blir ett väldigt tungt och mastigt bröd och det mättar därför kalasbra. Receptet har jag kopierat rakt av, för det blir otroligt gott.

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 1 msk salt
  • 50 g jäst
  • 6 dl grovt rågmjöl
  • 8 dl fint rågmjöl
  • 1 msk matolja
  • Instruktioner

    Börja med att lägga lergrytan i blöt i kallt vatten i ca 15 minuter (ungefär så lång tid som det tar att göra degen). Värm vattnet till 37 grader och blanda i sirap och salt till degspad. Smula jästen i bunken och tillsätt sedan en liten del av degspaden och lös upp jästen. Tillsätt sedan resten av degspaden samt både det grova och fina rågmjölet. Bearbeta väl. Det kan tilläggas att det är ganska tungt att arbeta med om man inte som jag har tillgång till en assistent. Ta upp lergrytan ur vattenbadet och torka av överflödsvattnet på insidan och smörj sedan in den med oljan. Lägg i degen i lergrytan och forma det med oljade händer. Låt sedan brödet stå i grytan utan lock i ca 10 minuter. Sätt sedan på locket och sätt in brödet i nedre delen av en KALL ugn. Sätt igång ugnen först efter att du satt in brödet. Baka brödet på 200 grader i 1,5 h. Stäng sedan av ugnen och låt brödet stå kvar i 30 minuter innan du tar ut det ur ugnen. Låt sedan brödet stå över natten i lergrytan innan det packas i plastpåsar eller äts.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben