Jag hittade det här receptet från en gammal Allas. Tänkte att det kunde vara något nu när det är lingontid.
Ingredienser
50 g jäst
5 dl vatten, 37 º
25 g margarin
2 tsk salt
1/2 dl farinsocker
1 dl lingonsylt
1,5-1,6 l mörkt lantbrödsmjöl
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 º.
Smula jästen i en degbunke.
Häll i vattnet som värmts upp till 37 grader och rör tills jästen lösts.
Tillsätt margarin, salt, farinsocker, lingonsylt och ca 1,4 l mjöl. Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mer mjöl och låt den jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i 5 delar och palta ut dem till runda kakor ca 18 cm i diameter.
Nagga dem med en gaffel. Jäs kakorna övertäckta på plåt ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.