Renkalvytterfilé med rödkålskräm, stekt svamp och svartvinbärssky

Serverar: 8 portioner

Det smakrika viltköttet får sällskap av krämig kål och vinbär. Detta är verkligen en festrätt med väldigt goda smakkombinationer! Renkalvfilé kan ersättas med hjort- eller älgfilé.

Ingredienser

  • 8 bitar renkalvytterfilé, à 75 g
  • 200 g ostronskivling
  • 200 g shiitakesvamp
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 timjankvist
  • 2 msk + 2 msk + 2 msk rapsolja
  • 2 msk + 2 msk smör
  • 1 tsk + 1 tsk + 2 krm salt
  • 2 krm + 2 krm nymald vitpeppar
  • 200 g smör
  • 200 g rödkål
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk sherryvinäger
  • Rödkålskräm
  • 500 g rödkål
  • 200 g smör
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • ½ dl honung
  • 2 kanelstänger
  • 2 krm salt
  • ½ krm nymald vitpeppar
  • Sås
  • 2½ dl vatten
  • 2 msk konc. viltfond
  • 1 dl svarta vinbär
  • ½ dl svartvinbärsgelé
  • 50 g smör
  • 2 msk konjak
  • 2 msk sherryvinäger
  • 1 tsk Maizena majsstärkelse
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Garnering
  • Körvel
  • Broccoliskott
  • Flingsalt
  • Instruktioner

    1. Rödkålskräm: Hacka rödkålen, koka den mjuk med smör, vinäger, honung och kanel under lock ca 1 timme. Mixa till en slät kräm med mixerstav eller i en mixer. Krydda med salt och peppar.
    2. Sås: Koka upp vatten och fond. Häll i svarta vinbär och gelé, vispa i smöret. Smaka av med konjak och vinäger. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Krydda med salt och peppar.
    3. Ansa svampen. Stek svampen och skalad vitlök och timjan i 2 msk olja tills den är gyllenbrun. Klicka i 2 msk smör. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
    4. Krydda renkalven med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn det i 2 msk olja och 2 msk smör ca 3 minuter på varje sida. Låt köttet vila ca 3 minuter innan det skärs i skivor.
    5. Finstrimla rödkålen. Stek den i 2 msk olja i en stekpanna. Strö över sockret. Krydda med 2 krm salt. Häll över vinäger.
    6. Fördela svampen på tallrikar. Lägg på köttet. Klicka rödkålskräm vid sidan om. Lägg på den stekta kålen. Garnera med körvel och broccoliskott. Häll på såsen coh strö över lite flingsalt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben