Ricottapaj med basilika

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 4 timmar 13 minuter

En mild och krämig paj som kan göras helt färdig och försvaras i kylen fram till servering . Komplettera gärna med krispiga salladsblad på uppläggningsfatet.

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl ströbröd
  • 100 g smör
  • ½ tsk salt
  • 2 krm kallt vatten
  • Fyllning
  • 4 gelatinblad
  • 2 krukor basilika
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 1 dl nyriven parmesanost
  • 1 ½ dl matlagningsgrädde + 1 dl
  • 500 g ricottaost
  • ½ krm chilipeppar
  • 1 msk olivolja
  • Garnering
  • 5 tomater
  • 1 tsk torkad oregano
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka ihop mjöl, ströbröd, smör och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i bottnen på en form med löstagbar kant ca 24 cm diameter. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Ta ut och låt kallna.
    2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Mixa basilikan (spara några blad till garnering) med vitlök, parmesan, 1½ dl grädde, ricotta, salt, chili och olja.
    3. Värm 1 dl grädde i en kastrull. Ta upp gelatinbladen ut vattnet. Och låt dem smälta i grädden. Låt svalna. Rör ner blandningen i den gröna fyllningen.
    4. Häll smeten i formen och ställ den kallt 3-4 timmar.
    5. Halvera tomaterna och gröp ut kärnorna. Skär dem i tunna klyftor och lägg dem på pajen. Strö över oregano och de sparade basilikabladen.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    jenniss1 1 februari 2012

    Såhär ser pajen ut när den är såsom klar:)

    Annika 6 augusti 2023

    Har gjort denna goda paj så många gånger och den är lika uppskattad varje gång!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben