Rimmad skinka

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 3 veckor

Att rimma sin egen skinka.

Ingredienser

  • Ingnidning
  • 4 msk salt
  • 2 msk socker
  • ½ msk salpeter
  • Saltlake
  • 5 l vatten
  • 900 g grovt salt utan jod
  • 2 msk socker
  • ½ msk salpeter
  • Instruktioner

    1. Ingnidning: Blanda ingredienserna och gnid in skinkan ordentligt. Låt skinkan stå kallt i ett dygn i ett lätt övertäckt förvaringskärl av porslin, glas eller rostfritt stål.
    2. Saltlake: Koka upp ingredienserna i en kastrull och låt koka ett par minuter. Ta kastrullen av plattan och skumma noga den heta laken. Låt laken kallna.
    3. Häll den kalla laken över skinkan så att den täcks helt. Förvara skinkan kallt, om möjligt i kylskåp. Skinkan skall vändas med jämna mellanrum, det är viktigt att använda rena redskap vid denna procedur. Rimmas i 2 veckor och en större i 3 veckor. Blir laken grumlig skall den bytas ut.
    4. Innan skinkan tillagas skall den vattnas ur. Skall den kokas räcker det med 2 timmar. Vid ugnsbakning skall urvattningen pågå i 15 timmar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Lyckas med julskinkan
    Julskinkan är en av de viktigaste attributen på julbordet för de al...

    Stek rätt!
    Det finns många knep för att känna om köttet är lagom stekt men det...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben