Att rimma sin egen skinka.
Ingredienser
Ingnidning
4 msk salt
2 msk socker
½ msk salpeter
Saltlake
5 l vatten
900 g grovt salt utan jod
2 msk socker
½ msk salpeter
Instruktioner
- Ingnidning:
Blanda ingredienserna och gnid in skinkan ordentligt. Låt skinkan stå kallt i ett dygn i ett lätt övertäckt förvaringskärl av porslin, glas eller rostfritt stål.
- Saltlake:
Koka upp ingredienserna i en kastrull och låt koka ett par minuter. Ta kastrullen av plattan och skumma noga den heta laken. Låt laken kallna.
- Häll den kalla laken över skinkan så att den täcks helt. Förvara skinkan kallt, om möjligt i kylskåp. Skinkan skall vändas med jämna mellanrum, det är viktigt att använda rena redskap vid denna procedur. Rimmas i 2 veckor och en större i 3 veckor. Blir laken grumlig skall den bytas ut.
- Innan skinkan tillagas skall den vattnas ur. Skall den kokas räcker det med 2 timmar. Vid ugnsbakning skall urvattningen pågå i 15 timmar.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Lyckas med julskinkan
Julskinkan är en av de viktigaste attributen på julbordet för de al...
Stek rätt!
Det finns många knep för att känna om köttet är lagom stekt men det...