Risgrynsgröt eller Arroz con leche från Asturias
Många turister kan äta många spanska efterrätt, men majoriteten av restauranger i Spanien har en typisk dessert som heter ”arroz con leche”, traditionell spansk efterrätt!
Arroz con leche (risgryngröt eller ris med mjölk) är mer populär dessert i Spanien och den har många versioner (med honung, extragrädde och karamell på toppen, t.ex).
Det är sant att mer celeber i hela Spanien är risgrynsgröten från Asturias eftersom mjölk från Asturias har mycket grädde. Du kan läsa mer om Arroz con leche i soleado.se
Ingredienser
100 g ris
1 l mjölk
100 g socker
1 kanelstång
75 g smör
Skal från 3 apelsiner eller citroner
Instruktioner
- 1.- Först häll vatten och ris med lite salt i en gryta och för den till långsam kok (det brukar ta ca 2 eller 3 minuter). Denna heter ”öppna riset” (abrir el arroz på spanska).
- 2.- Välj en andra gryta och häll mjölk, apelsinskal och kanelstång och för den till långsam kok (det brukar ta ca 20 minuter).
- 3.- Ta bort apelsinskal och kanelstång.
- 4.- Lägg riset i grytan och för den till långsam kok (det brukar ta ca 2 timmar och 30 minuter).
- 5.- Lägg smöret och socker i grytan och blanda ingredienser så allt smälts samman (det brukar ta ca 15 minuter).
- 6.- Portionera risgrynsgröten på behållarna som du vill servera den.
- 7.- Låt risgrynsgröten svalna.
- 8.- Sprid lite mer socker och kanel på toppen.
- 9.- ¡Que aproveche!
- Obs: I vinter kan du servera risgrynsgröten varm, den är jättegott också.
Liknande recept
Kommentarer (0)