Risgrynsgröt eller Arroz con leche från Asturias

Serverar: 4 portioner

Tid: 3 timmar 30 minuter

Många turister kan äta många spanska efterrätt, men majoriteten av restauranger i Spanien har en typisk dessert som heter ”arroz con leche”, traditionell spansk efterrätt! Arroz con leche (risgryngröt eller ris med mjölk) är mer populär dessert i Spanien och den har många versioner (med honung, extragrädde och karamell på toppen, t.ex). Det är sant att mer celeber i hela Spanien är risgrynsgröten från Asturias eftersom mjölk från Asturias har mycket grädde. Du kan läsa mer om Arroz con leche i soleado.se

Ingredienser

  • 100 g ris
  • 1 l mjölk
  • 100 g socker
  • 1 kanelstång
  • 75 g smör
  • Skal från 3 apelsiner eller citroner
  • Instruktioner

    1. 1.- Först häll vatten och ris med lite salt i en gryta och för den till långsam kok (det brukar ta ca 2 eller 3 minuter). Denna heter ”öppna riset” (abrir el arroz på spanska).
    2. 2.- Välj en andra gryta och häll mjölk, apelsinskal och kanelstång och för den till långsam kok (det brukar ta ca 20 minuter).
    3. 3.- Ta bort apelsinskal och kanelstång.
    4. 4.- Lägg riset i grytan och för den till långsam kok (det brukar ta ca 2 timmar och 30 minuter).
    5. 5.- Lägg smöret och socker i grytan och blanda ingredienser så allt smälts samman (det brukar ta ca 15 minuter).
    6. 6.- Portionera risgrynsgröten på behållarna som du vill servera den.
    7. 7.- Låt risgrynsgröten svalna.
    8. 8.- Sprid lite mer socker och kanel på toppen.
    9. 9.- ¡Que aproveche!
    10. Obs: I vinter kan du servera risgrynsgröten varm, den är jättegott också.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben