Risotto alla milanese

Serverar: 4-6 portioner

Italiensk klassiker, oemotståndligt god! Finns antagligen lika många recept på milanese som det finns kockar kan tänkas. Det här receptet är "mitt" stående, ursprungligen skapat av kocken Pietro Fiornelli i Göteborg.

Ingredienser

  • 4 dl avorioris
  • 1 dl olivolja
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 dl vitt vin
  • ½ g saffran (i påse)
  • 1 liter kalvbuljong
  • 1 dl nyriven parmesanost
  • 50 g smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Rosésallad att strö över den färdiga risotton
  • ( ett stänk Grappa ger extra sting i risotto, om man skulle råka ha en slatt hemma)
  • Instruktioner

    1. Koka upp buljongen och låt den sedan småsjuda i sin egen kastrull hela tiden.
    2. Hetta upp oljan i en rejäl kastrull. Fräs löken genomskinlig och tillsätt riset och saffranet, fräs ytterligare i ca 1 min tills riskornen får en vit prick i mitten.
    3. Slå på vin så att det står ca 1 cm över riset och rör tills vinet helt kokat in.
    4. Späd med 1 dl varm buljong och sjud under omrörning tills riset nästan är torrt. fortsätt sedan att späda med en skvätt varm buljong. Rör, späd, rör i ca 20 min. Risotton ska vara mjuk, krämig och riskornen ska ändå ha kvar sitt tuggmotstånd.
    5. Rör ner riven parmesanost och smör i risotton. Smaka av med salt och svartpeppar . ( Häll ev i en skvätt Grappa)
    6. Toppa risotton med brutna rosésalladsblad och servera bums!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben