Italiensk klassiker, oemotståndligt god!
Finns antagligen lika många recept på milanese som det finns kockar kan tänkas. Det här receptet är "mitt" stående, ursprungligen skapat av kocken Pietro Fiornelli i Göteborg.
Ingredienser
4 dl avorioris
1 dl olivolja
2 schalottenlökar, finhackade
2 dl vitt vin
½ g saffran (i påse)
1 liter kalvbuljong
1 dl nyriven parmesanost
50 g smör
Salt
Svartpeppar
Rosésallad att strö över den färdiga risotton
( ett stänk Grappa ger extra sting i risotto, om man skulle råka ha en slatt hemma)
Instruktioner
- Koka upp buljongen och låt den sedan småsjuda i sin egen kastrull hela tiden.
- Hetta upp oljan i en rejäl kastrull.
Fräs löken genomskinlig och tillsätt riset och saffranet, fräs ytterligare i ca 1 min tills riskornen får en vit prick i mitten.
- Slå på vin så att det står ca 1 cm över riset och rör tills vinet helt kokat in.
- Späd med 1 dl varm buljong och sjud under omrörning tills riset nästan är torrt. fortsätt sedan att späda med en skvätt varm buljong. Rör, späd, rör i ca 20 min. Risotton ska vara mjuk, krämig och riskornen ska ändå ha kvar sitt tuggmotstånd.
- Rör ner riven parmesanost och smör i risotton. Smaka av med salt och svartpeppar . ( Häll ev i en skvätt Grappa)
- Toppa risotton med brutna rosésalladsblad och servera bums!
Liknande recept
Kommentarer (0)