Rispudding med rostad persika och lavendelkaramell
Rispudding är en dåligt utnyttjad efterrätt. Den kan verkligen byta skepnad efter vad du önskar. Här innehåller den ljuvliga smaker av kokos och lavendel. Tycker du inte om eller verkligen avskyr lavendel så kan du utesluta den i karamellen.
Glutenfri, laktosfri och äggfri.
Ingredienser
Rispuddng
4 dl vatten
2 dl grötris
1 vaniljstång
5 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
2 dl kokosmjölk
2 msk socker
Lavendelkaramell
4 dl socker
2 dl vatten
2 tsk torkad lavendel (kan uteslutas)
1 persika
Instruktioner
- Rispudding:
Koka upp vattnet i en kastrull. Häll ner grötriset och låt koka med i 10 minuter. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Häll ner frön och stång i riset tillsammans med mjölk, kokosmjölk och socker. Låt allt koka under omrörning i 30 minuter eller tills riset är krämigt och mjukt. Häll upp i serveringsskålar.
- Lavendelkaramell:
Blanda ihop socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka tills det förvandlas till en bärstensfärgad sås. Blanda ner den torkade lavendeln och häll sedan över i en skål. Låt svalna.
- Skär persikan i klyftor och stek den gyllenbrun i lite olja.
- Fördela persikan över riset och avsluta med att ringla över lite lavendelkaramell.
Liknande recept
Kommentarer (0)