Vad är det som är godare än egengjord vinbärsgelé?
Gelé passar till kött, kyckling och i sås.
Ingredienser
3 kg röda vinbär
Ca 6 dl vatten
1,7 l socker
Saften av 1 citron
1 flaska Certo (fruktpektin)
Natriumbensoat
Paraffin
Instruktioner
1 kg vinbär = 2 liter vinbär
Rensa bären, men de behöver inte repas.
Vattenmängden är bara ca. Har det varit torrt innan bären plockas behövs det mer vatten. Men har det regnat innan plockning så behövs det mindre vatten.
Koka bär och vatten i 10 minuter.
Låt bärmassan självrinna i en silduk på ställning över en gryta.
Skölj rena geléglas i natriumbensoat.
Mät saften och koka den i 5 minuter.
Rör ner sockret efterhand och citronsaften.
Citronsaften ger frisk smak och en fastare gelé.
Koka ca 5 minuter.
Rör i Certo och koka livligt 1 minut under omrörning.
Gör geléprovet.
Geléprov: häll lite gelémassa på en kall tallrik.
Dra med en sked rakt över massan.
Rinner det inte ihop så är gelén färdigkokt.
Tag grytan från värmen. Skumma väl. Häll upp i geléglasen och låt det stelna.
Hallå! Det här lät ju super. har 8-0 stora vinbärsbuskar att plocka så det blir perfekt. Men vad är att praffinera?
vallmo696 augusti 2009
Hej! Har nu provat receptet, inte bara en utan två gånger! Det blev mycket lyckat båda gångerna. Detta är ett lätt recept som kommer användas fler gånger i framtiden och gott blev det :) Tackar för receptet!
krassen16 augusti 2009
Hej! Jag gjorde rödvinbärsgelé i går, men tyvärr blev det mera som saft än som gelé. Vad gjorde jag för fel? Använde bara bär och socker enligt recept som jag använt tidigare år, inga tillsatsämen, kan jag månne koka upp "gelén" igen och hur länge ska jag koka den då? Nu lät jag bara saften koka upp och rörde ner sockret och fortsatte röra tills sockret smält.
malinjo12715 augusti 2010
Hej!!! Önskar få ett svar på om man kan koka vinbärsgele på frusna bär?????
ros15 augusti 2010
Visst kan man koka gelé på frusna vinbär
Men man måste minska vattenmängden
Lycka till!
Hallå! Det här lät ju super. har 8-0 stora vinbärsbuskar att plocka så det blir perfekt. Men vad är att praffinera?
Hej! Har nu provat receptet, inte bara en utan två gånger! Det blev mycket lyckat båda gångerna. Detta är ett lätt recept som kommer användas fler gånger i framtiden och gott blev det :) Tackar för receptet!
Hej! Jag gjorde rödvinbärsgelé i går, men tyvärr blev det mera som saft än som gelé. Vad gjorde jag för fel? Använde bara bär och socker enligt recept som jag använt tidigare år, inga tillsatsämen, kan jag månne koka upp "gelén" igen och hur länge ska jag koka den då? Nu lät jag bara saften koka upp och rörde ner sockret och fortsatte röra tills sockret smält.
Hej!!! Önskar få ett svar på om man kan koka vinbärsgele på frusna bär?????
Visst kan man koka gelé på frusna vinbär Men man måste minska vattenmängden Lycka till!