Rödbetor med ädelost och gryn

Serverar: 2 portioner

Tid: 30 minuter

Mums med färska rödbetor på sensommaren!

Ingredienser

  • 1 knippa rödbetor
  • 50 g ädelost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1–2 msk vatten
  • 1/2 krm kajennpeppar
  • 2 dl matkorn, bulgur eller andra gryn
  • 4 dl vatten
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • ca 5 cm purjolök
  • Två kvistar bladpersilja
  • Ev ett tiotal rödbetsblad
  • 1 msk olivolja
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Koka rödbetorna mjuka, det tar cirka 20 minuter om det är färska. Spola av och skala dem. Skalet är lätt att gnugga av med diskhandskar på händerna eller hushållspapper. Skiva stora eller kvarta mindre rödbetor. Mosa ädelosten med crème fraiche och tillsätt så mycket vatten som behövs för att det ska bli en trögflytande kräm. Krydda med kajennpeppar.
    2. Koka kornris eller andra matkorn enligt anvisning på förpackningen men ta en halv buljongtärning i stället för salt i vattnet. Fräs upp purjolök i en panna, eventuellt också finstrimlade rödbetsblad om de är fina och obesprutade. Hacka persiljan.
    3. Blanda de kokta avrunna kornen med lök och gröna blad. Servera rödbetorna med ädelostsåsen och gryn.
    4. En variant är att sätta in rödbetorna med ädelostsås – utan vatten – under övervärme i ugnen och gratinera några minuter.
    5. Eftersom rödbetor har hög halt av nitrat rekommenderas att man inte ger det till barn under ett års ålder.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben