Röding med timjanäpplen, astrakancidersås och trattkantareller

Serverar: 4 portioner

Prova cidersåsen även till andra sorters stekt fisk.

Ingredienser

  • 4 rödingfiléer med skinn à 160-180 g
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • Astrakancidersås
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ syrligt äpple
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl torr astrakancider
  • 2 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1½ dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • Timjanäpplen
  • 2 äpplen
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk honung
  • 2 timjankvistar
  • 1 tsk flingsalt
  • Trattkantareller
  • 200 g trattkantareller
  • ½ gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • Garnering
  • 8 timjankvistar
  • Instruktioner

    1. Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka äpplet. Fräs lök och äpple i olivolja ca 1 minut. Häll på cider, vatten, fond och grädde. Koka upp, låt koka tills ca hälften återstår. Mixa såsen slät i matberedare eller med mixerstav. Rör i smöret.
    2. Timjanäpplen: Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och dela äpplena. Pensla en ugnssäker form med lite av olivoljan och lägg i äpplena med snittytan nedåt. Ringla över honung och resterande olivolja. Plocka och strö över timjanbladen. Strö på saltet. Ugnsbaka äpplena mitt i ugnen 15 minuter. Ös äpplena med spadet som bildas med jämna mellanrum.
    3. Rensa trattkantarellerna. Skala och finhacka löken. Stek kantarellerna i smöret tills de börjar bli lätt brynta. Tillsätt lök och salt och stek ytterligare ca 1 minut.
    4. Salta rödingen. Stek den i olivolja med skinnsidan nedåt ca 3 minuter. Vänd och stek med köttsidan nedåt ca 1 minut.
    5. Servera rödingen med äpplen, trattkantareller och äppelcidersås. Garnera med timjan och servera gärna kokt, pressad potatis till.

    Liknande recept

    5
    55 min
    4-5
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben