Rödvinssås

Hämtat från DN: http://www.dn.se/mat-dryck/recept/rodvinssas-1/

Ingredienser

  • 2 dl skivad schalottenlök
  • 1 ½ dl skivad rödbeta
  • Matolja till stekning
  • 5 dl rött vin
  • 3–4 msk tärnat rökt sidfläsk
  • 1 kvist timjan
  • ½ lagerblad (inte mer, då smakar såsen gryta)
  • 6 dl kalvfond
  • 1 tsk plockad timjan
  • 1 tsk sherry- alt rödvinsvinäger
  • 25 g smör
  • Ev 1–2 tsk maizena + 1–2 tsk vatten
  • 1 ½ krm salt
  • 10 drag nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    Börja med att steka ur löken ordentligt så att den blir söt och god. Inte bränd, men väl brynt. Det tar en liten stund. Det är svavelsyran i löken som gör att den blir söt vid stekning, och gul lök är mycket sötare än röd lök. För att få finare färg brukar jag ha i rödbeta i stället för morot. Har du lite fläsksvål över brukar den tillföra det där lilla extra som man har svårt att sätta fingret på i en magisk rödvinssås. Bryn lök och rödbeta ordentligt i olja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt vin, sidfläsk, timjankvist och lagerblad och koka upp. Koka vinet tills cirka 1 dl återstår. Tillsätt fond. Koka upp och sila av. Reducera tills 4 dl återstår, cirka 5 minuter på hög värme. Tillsätt 1 tsk timjan och vinäger. Koka upp. Blanka av såsen med smör och red eventuellt med maizena blandat med vatten. Smaka av med salt och peppar precis före servering. Användning: Till allt. Jättegod till grönsaker som morot och palsternacka som man glaserar i rödvinssås, givetvis alla stekta köttbitar, mindre bra med kokt kött

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Goda såser och röror!
    Vad är väl en middag utan en god sås eller röra? Såsen ska vara den...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben