Rödvinssås

Serverar: 4 portioner

Mycket användbar och den passar till nöt, vilt och vildfågel, men också till kyckling, kalkon med flera.

Ingredienser

  • 3–4 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 dl rött vin
  • 6 dl sky, brun kalv- eller viltfond och eventuellt hönsfond
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 5 krossade vitpepparkorn
  • 1 liten bit rökt fläsksvål
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 msk smör
  • salt
  • peppar
  • 1–2 tsk arrowrot
  • Instruktioner

    1. Det här är en av de vanligaste såserna. Den är mycket användbar och den passar till nöt, vilt och vildfågel, men också till kyckling, kalkon med flera. Vilket rödvin du väljer påverkar förstås också såsen, och mitt råd är att välja såsvin beroende på vilket slags kött du ska servera såsen till. Till ljust kött kan du använda ett lättare vin, medan ett kraftigt och smakrikt kött kräver ett tyngre vin som ger en kraftigare sås. En liten bit rökt fläsksvål och lite timjan ger såsen mer tyngd och karaktär.
    2. 1. Skala och finhacka schalottenlökarna och sautera dem i smör. Häll på rödvinet och vinägern och koka ner tills halva volymen återstår. 2. Tillsätt fonden, kryddorna och fläsksvålen och koka sakta tills runt en halv liter återstår. Skumma väl under tiden. 3. Red av såsen och smaka av med salt och nymalen vitpeppar. 4. Avsluta genom att göra den blank och fin med en klick smör och sila genom chinois eller silduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Goda såser och röror!
    Vad är väl en middag utan en god sås eller röra? Såsen ska vara den...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben